El ‘living-lab’ Vila-real llança un projecte pilot de passos de vianants en 3D per a reduir la velocitat i millorar la seguretat

El projecte de convertir Vila-real en un autèntic ‘living-lab’ per a l’experimentació de noves aplicacions i innovacions urbanes llança una nova iniciativa que respon a una de les principals reivindicacions dels veïns -la velocitat del trànsit- amb una solució innovadora i pionera: els passos de vianants en 3D. La regidora d’Innovació, Mónica Mañas, ha presentat el projecte pilot, desenvolupat per l’empresa local R&R i impulsat per la Fundació Globalis.

Els primers passos de vianants en tres dimensions s’han testat a la zona exterior del Centre de Congressos, Fires i Trobades, amb l’objectiu d’implementar-los en diversos punts de la ciutat, com l’avinguda de Pius XII enfront de la BUC, el camí de l’Ermita o els accessos a col·legis amb un altre model de passos en diversos colors. El projecte persegueix cridar l’atenció dels conductors i obligar-los a reduir la velocitat sense necessitat de crear un ressalt, millorant la seguretat del trànsit i dels vianants.

Els de Vila-real seran unes de les primeres aplicacions de passos de vianants 3D, una tècnica de la qual només es té coneixement de la seua aplicació algun municipi d’Islàndia o de l’Índia. Per al disseny dels passos 3D, s’ha utilitzat pintura antilliscant, de manera que, encara que ploga, garanteix la seguretat dels vehicles a dues rodes. “Esperem que els primers passos en 3D de la ciutat tinguen una bona acollida i, segons el resultat, la nostra intenció és portar-los a aquells punts on es considere necessari”, assegura la regidora, qui espera que, “a través de Globalis, aquest innovador projecte puga arribar també a altres municipis, impulsant les nostres empreses”. Mañas ha agraït també a la Policia Local i a Serveis Públics la seua coordinació i participació en el projecte.

“Els passos de vianants és una de les iniciatives sorgides del projecte de convertir Vila-real en un ‘living lab’ de les innovacions de les nostres empreses. En aquest objectiu, comptem amb quatre parts fonamentals: ciutadà, empresa, coneixement i Administració”, explica la responsable d’Innovació. “El primer pas és escoltar les peticions i propostes dels veïns, a través d’associacions, AMPA, la bústia del web o l’àrea de Participació Ciutadana”, indica Mañas. Una vegada detectada la necessitat, la Regidoria -que treballa en contacte directe amb la Fundació Globalis i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real- inicia la cerca d’una solució innovadora a través d’empreses locals i de les noves propostes en recerca des de la universitat. “És una manera de crear sinergies entre coneixement i empresa”, indica.

En el cas dels passos de vianants 3D, la proposta sorgeix després d’escoltar les peticions dels veïns, que van traslladar la necessitat de reduir la velocitat de circulació en algunes zones de Vila-real. La iniciativa se suma a altres proves pilot ja realitzades dins del living-lab, com l’aplicació de pintura anti-orins d’animals en façanes i espais públics o la pintura especial per a l’eliminació de grafits. “L’objectiu és coordinar els elements bàsics de la innovació per a fer de Vila-real una ciutat molt més pròspera, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i oferir oportunitats a xicotetes empreses, al mateix temps que donem resposta als problemes que plantegen els ciutadans”, conclou la regidora de l’àrea.